Искате да узнаете коя красива песнопойна птичка издава тези мелодични звуци

...
Искате да узнаете коя красива песнопойна птичка издава тези мелодични звуци
Коментари Харесай

Мобилно приложение разпознава птиците по звуците, които издават

Искате да узнаете коя красива песнопойна птичка издава тези мелодични звуци в парка? Ново гратис приложение, наречено BirdNET, ще я разпознае особено за вас. То употребява изкуствен интелект и неврални мрежи, с цел да образова компютрите да разпознават над 3000 от най-често срещаните птици по целия свят само и единствено по техните звуци.

Според публикация, оповестена на 28 юни в PLOS Biology от Конър Уд и сътрудниците му от Лабораторията по орнитология в Корнел, BirdNET прави гражданската наука* още по-достъпна, защото то не изисква от потребителите съответни знания по орнитология.

Можете да запишете песента на птицата посредством вашето мобилно устройство, работещо под iOS или Android, и да ревизирате дали BirdNET ще я разпознае.

На процедура мобилното приложение ви разрешава да опознаете птиците към вас, а данните, които събирате, ще оказват помощ на учените в техните проучвания.

Изпробвайте го.

Източник: Phys.org

Любѝтелска нау̀ка или гра̀жданска нау̀ка (калкирано от англ. citizen science) е научна дейност провеждана от, или с присъединяване на, непрофесионални учени-любители. Обикновено това става под надзора и управлението на професионални учени. Най-често учените-любители вземат участие в събирането на данни и провеждането на наблюдения, които по-късно се проучват от експерти. Развитието и все по-голямата досегаемост на модерните технологии позволява на от ден на ден фенове да събират данни и да организират наблюдения посредством своите компютри, мобилни телефони, фотоапарати и други устройства. Това спомага за събирането на доста повече информация, в сравнение с в случай че тя се събира единствено от професионални учени. Любителската просвета спомага и за популяризирането на науката и увеличава гражданското участие в нея.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР